Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eerstelijnszorg/vraag-en-antwoord/huisartsenpost-spoedeisende-hulp

Is iemands leven in direct gevaar? Dan kunt u het beste 112 bellen. Heeft u medische hulp nodig maar is er geen sprake van levensgevaar, bijvoorbeeld bij een sportblessure? Dan kunt u het beste bellen met de praktijk van uw huisarts. 

Huisarts niet aanwezig: eerst huisartsenpost bellen

Is uw huisartsenpraktijk dicht? Dan verwijst de huisarts u door naar de huisartsenpost. De huisartsenpost geeft aan of u moet langskomen of beter een afspraak kunt maken met uw huisarts binnen zijn werktijden. Ook kunnen zij u verwijzen naar de spoedeisende hulppost van een ziekenhuis.

Neem altijd eerst contact op met uw huisartsenpost voordat u naar de spoedeisende hulppost gaat. Behalve bij een levensbedreigende situatie. Lees meer in Wat moet ik doen als iemand dringend medische hulp nodig heeft?

Huisartsenpost gratis, spoedeisende hulp kost eigen risico

Huisartsenzorg wordt volledig vergoed. De zorg gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Dat geldt ook voor de zorg op een huisartsenpost. De zorg bij een spoedeisende hulppost heeft plaats in een ziekenhuis. Voor deze zorg geldt wel het verplichte eigen risico. Heeft u uw eigen risico nog niet helemaal gebruikt? Dan betaalt u zelf een gedeelte van de rekening.